„Tare ca piatra”: Reacția Ungariei, după declarațiile dure ale Victoriei Nuland

„Tare ca piatra: Reacția Ungariei, după declarațiile dure ale Victoriei Nuland
Publicat: 03/10/2014, 20:07
Actualizat: 28/03/2019, 11:25

„Popoarele din Europa Centrală au avut de suferit câteva decenii din cauza dictaturilor comuniste, au luptat pentru libertate și pentru reunificarea Europei. Popoarele din Europa Centrală iubesc libertatea și nu ar accepta ca cineva să le limiteze libertățile”, a declarat Judit Fulop, purtătorul de cuvânt al lui Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

„Ungaria consideră că Statele Unite sunt un prieten, iar alianța noastră este tare ca piatra”, a adăugat oficialul ungar.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat liderii central-europeni care profită de apartenența la UE și NATO dar ignoră valorile democratice, precum și protejarea oficialilor corupți de urmărirea judiciară, fără a nominaliza vreo țară. Într-un discurs rostit la Washington în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, „cetățenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituții puternice și independente, o societate civilă și o presă vibrantă”. „Au reformat economiile țărilor lor, au stabilizat moneda, privatizând industriile ineficiente, au deschis piața muncii și au permis accesul investitorilor străini. Pe scurt, au restaurat democrația liberală în inima continentului. Și le-au demonstrat scepticilor că se înșeală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins granițele familiei noastre euro-atlantice”, a explicat oficialul american.

Salutând această evoluție, Nuland a avertizat însă că, în prezent, această alegere este amenințată atât la nivel extern, cât și intern. În privința luptei externe, Nuland s-a referit la criza ucraineană și la amenințarea venită din partea grupării teroriste Stat Islamic, subliniind unitatea de care au dat dovadă țările aliate. Nuland s-a referit și la lupta de protejare a democrației, la nivel intern. „La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm și la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aș spune că amenințările interne la adresa democrației și libertății sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic și corupția, amenință visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Și vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenței la NATO și UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituții”, a afirmat oficialul american. „Așa că astăzi îi întreb pe acești lideri: Cum puteți dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovați «democrația neliberală», încurajați naționalismul, impuneți restricții presei sau demonizați societatea civilă? Pun aceeași întrebare și în legătură cu cei care protejează oficialii corupți de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependența țărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”, a adăugat Nuland.

Oficialul american a precizat că țările din Europa Centrală trebuie să rămână vigilente. „Putem fi puternici doar protejând pluralismul politic, societatea civilă și dreptul de contestare în interiorul granițelor noastre, doar atunci când guvernele noastre sunt curate, transparente și responsabile în fața poporului în slujba căruia se află”, a conchis oficialul american.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
S-a dat lege obligatorie pentru casele și blocurile vechi. Iohannis a semnat joi, 4 iulie
Antonia a încins, din nou, internetul. Vedeta le-a sucit mințile fanilor
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Milioane de țânțari, eliberați în natură pentru a salva de la extincție păsări rare
×